Hyggelig vinterferie derhjemme – inspiration til sjove gratis lege og aktiviteter med børn

En hjemme-vinterferie kan være en god mulighed for at slappe af, lege, spille brætspil og hygge sig sammen i familien. Her har vi har samlet en masse gode idéer til lege og aktiviteter både inde og udendørs.

Det er en god idé at få talt sammen – både børn og voksne – om, hvad I hver især har ønsker til vinterferien, så alle er med til at bestemme og synes det er sjovt. Vi har lavet en enkel og hyggelig samtaleleg, der i brætspillets ånd samler børn og voksne om spisebordet til en halv times familiesnak og planlægning af en hyggelig hjemme-vinterferie – du kan købe samtalelegen her i Legekuffertens butik.

Leg og hygge indendørs

Lav sjove fotocollager: Print en masse fotos fx af familien, klip dem ud og lave flotte fotocollager, som kan hænge på børnenes værelser.

Byg en højtlæsningshule: Tag nogle tæpper og læg dem over stole, borde eller andre høje ting, læg puder og dyner i bunden og inviter bamserne med, og find så en god højtlæsningsbog.

Lav flotte mønstre med stearingdryp: Hæld koldt vand i et glas, tænd et stearinlys og hold det vandret, så den flydende stearin drypper ned i vandet og størkner. Hvis I har forskellige farvede stearinlys, kan I lave et mønster ved at dryppe med forskellige stearinlys.

Byg sjove ting af papkasser og skotøjsæsker: Papkasser kan bruges til uendelig mange ting, kun fantasien sætter grænser. I kan fx bygge en raket, båd, bil eller et fjernsyn. Eller hvad med en guitar med elastikker?

Brætspil: Der er intet som at samles børn og voksne om et godt brætspil, her kan du se vores forslag til 5 sjove brætspil til vinterferien

 

Aktiviteter udendørs

Strandfigurer: Gå på stranden og find flotte sten, tang, muslingeskaller osv. og lim dem sammen til flotte figurer

Lav jeres egen minifaldskærm af en affaldspose, sytråd og en pind: Klip en plasticpose op i siderne, og klip et stort cirkelformet stykke ud. Lav 8 små huller i kanten af plasticcirklen, med lige stor afstand i mellem. Bind 8 lige lange snore i hullerne (ca. 1-2 meter). Saml enderne af de 8 snore og bind dem rundt om et lille stykke træ, og så er det ellers bare om at folde falskærmen godt sammen, og kaste den højt op i luften (pas på vinden – den kan godt få faldskærmen på afveje!) 

Lav snobrød og pandekager på bål (her finder du vores favoritopskrifter): Bål er hyggeligt og der er noget dragende ved at lave sin egen mad over åben ild, og snobrød og pandekager er altid et hit. Og når man sidder rundt om bålet kan det være sjovt fortælle historier – måske en uhyggelig historie eller en historie som I allesammen er med til at fortælle, hvor i skiftes til at fortælle en sætning. 

Tag ungerne med i køkkenet

Lad børnene få en maddag i vinterferien, hvor I giver jer god tid til at lave noget mad som
børnene selv har valgt. Det er også sjovt at lege med nye sjove opskrifter fx med grønne pandekager.

Eksperimenter i køkkenet

Kartoffelmel: Prøv at blande kartoffelmel med lidt vand i en opvaskebalje og se hvad der sker, når I prøver at samle bolde af den mærkelige flydende masse. Når man krammer hårdt former det sig til en kugle, men det sekund man lader være, så flyder det ud mellem fingrene.

Rødkål: Snit noget rødkål og hæld kogende vand over, og hæld saften op i forskellige glas, når det fåret en flot lilla farve. Prøv nu at ekspermientere med at tilsætte forskellige ting til rådkålssaften fx sulfo i det ene glas – skifter saften farve? Og hæld eddike i et af de andre glas – hvad mon der så sker?

Prøv en sjov ‘temadag’

  • Omvendtdag: Vi har tøjet omvendt på, vi spiser aftensmad til morgenmad, vi sidder på gulvet og spiser – og hvad man ellers kan finde på
  • Børnene bestemmer dag…
  • Stenalderdag: Ingen TV, telefoner eller andre skærme, ingen elektricitet – husk at købe stearinlys og mad der ikke skal tilberedes på komfuret!
  • Filmdag: Lav stuen om til en biograf. I kan lave jeres egne billetter og æsker til popcorn, og I kan filme jeres egne reklamefilm, som kommer på før filmen.

Annonce

Legekuffertens butik

Nyhedsbrev

Vi sprudler af idéer og vil gerne dele dem med dig