Skal I holde nytårsaften med børn, er det sjovt at finde legebarnet frem hos både børn og voksne. Her har vi samlet nogle af Legekuffertens bedste idéer til lege og aktiviteter.
Udendørs før Dronningens nytårstale
Boldspil
Det er altid sjovt med nogle af de klassiske boldspil som stikbold, høvdingebold, rundbold og osv. I kan fx gå over på en skole i nærheden og bruge deres boldbaner.
Alternativ fangeleg: ulv-bedstemor-jæger
I kan også prøve den alternative fangeleg ‘Ulv-bedstemor-jæger’, hvor to hold kæmper mod hinanden, og det både gælder om at være taktisk og hurtig. Find regler her: Ulv-bedstemor-jæger
Under middagen
Gem små sedler med aktiviteter og lege under tallerknerne
Læg nogle sedler med små lege og aktiviteter under børnenes tallerkener – og måske de voksnes – som I kan lege løbende under middagen, når børnene begynder at kede sig, eller mellem hver ret. Det kan det fx være sedler med ting, man skal finde (find 3 gule ting i stuen på 1 minut). Hvis I ikke orker selv at finde på lege og aktiviteter, så har vi lavet 19 print-selv lege- og aktivitetskort, som du kan købe her.
Margretheskålen
En slags udvidet gæt og grimasser, hvor hver deltager skriver en masse sedler med navne på kendte personer eller figurer fra fx tegnefilm. Læg sedlerne i en skål, og del jer op i to hold. Nu kører legen i 3 runder:
1. runde: en fra starterholdet trækker én seddel ad gangen og skal forsøge at forklare til sit hold, hvem personen er – uden at sige ordene, der står på sedlen. De andre skal nå at gætte så mange sedler som muligt på 3 minutter. Herefter er det det andet holds tur. Holdene skiftes indtil skålen er tom, og holdenes sedler tælles sammen.
2. runde: sedlerne lægges tilbage i skålen, denne gang må I kun mime det, der står på sedlerne – ellers kører alt som i første runde.
3. runde: i den sidste runde, må I kun sige ét enkelt ord. Resten kører som i de øvrige to runder.
Vinderholdet er det hold, som gætter flest sedler tilsammen i de tre runder.
Kommando plingeling
Start med at alle lægger deres hænder med fingerspidserne mod bordpladen og håndryggen løftet. Vælg én, der er ‘kommandør’, som skal udstede ordrer til jer andre. Ordrerne er:
- “Kommando HØJ”
- “Kommando LAV”
- “Kommando PLINGELING”
Når kommandøren siger “Kommando HØJ”, skal I lægge hænderne på bordet i udgangspositionen (fingerspidser mod bordet og løftet håndryg).
Når kommandøren siger “Kommando LAV”, skal I lægge jeres håndflader fladt på bordet. Når kommandøren siger “Kommando PLINGELING”, skal I tromme med pegefingrene på bordkanten.
Hvis nogen kommer til at udføre ordren forkert, udgår de af legen. Den sidste, der er tilbage, vinder legen. For at snyde deltagerne kan kommandøren fx råbe “HØJ” uden at sige kommando.
Gæt hinandens år
Et bud på en lidt mere personlig leg er, at I hver især udfylde sedler, hvor I skriver eller tegner fx det bedste og det værste, der er sket i år og hvad I glæder jer til i det nye år. Du kan købe legen i en print-selv udgave her i Legekuffertens butik
Avisleg
En sjov leg, som kan få pulsen op. Stil jer i en rundkreds, og vælg en der ér den, som stiller sig i midten med en sammenrullet avis i hånden. En af jer starter med at sige en af de andres navne. Nu gælder det om at personen i midten skal nå at slå den, hvis navn der er blevet sagt, inden han/hun siger et nyt navn. Hvis den i midten når at slå, inden personen siger et nyt navn, bytter de plads, og den anden ‘er den’.
Hvem har bolden
En hyggelig leg, som også de yngste børn kan være med til.
Stil jer helt tæt i en rundkreds, og vælg en der skal stå i midten. Alle i rundkredsen skal stå med hænderne bag ryggen og lade en bold gå fra den ene til den anden bag ryggen. Personen i midten skal prøve at gætte, hvor bolden er, og når han/hun siger et navn skal den person række hænderne frem. Hvis det er forkert fortsætter legen, og hvis det er rigtigt bytter de plads. (Tip: Hvis det er for svært at gætte, så kan i skifte bolden ud med noget, der larmer lidt fx en halvtom æske tændstikker.)